Selecteer een pagina

Job

Paswoorden

Paswoorden

door | jun 8, 2022 | Job | 0 Reacties

Wachtwoorden & accounts

Ik heb onlangs ergens gelezen, en het was niet de eerste keer, dat sommige van de grote tech-bedrijven zoals Microsoft en Google hebben afgesproken om wachtwoorden te doen verdwijnen.

Dat lijkt mij een goed initiatief, maar het zal nog even duren en ondertussen blijven wachtwoorden ons beschermen tegen de boze wereld. Wat er in de plaats gaat komen weet ik niet, maar ongetwijfeld zoiets zoals de Itsme-app en andere autenthicatie apps of misschien biometrische oplossingen (met vingerafdrukken of gezichtsherkenning).

Keepass

Zelf gebruik ik al jaren en heel consequent Keepass op mijn GSM en meerdere pc’s. Het is een oplossing die ik ooit gekozen heb en die mij jaren heeft bijgestaan om het hoofd te bieden aan de immer groeiende lijst van wachtwoorden. Enik kan je verzekeren dat die lijst lang is, heel lang.

Maar ik begin te merken dat Keepass soms niet helemaal mee is. Of ben ik het die niet helemaal mee is met Keepass? Keepass werkt namelijk anders op mijn recent aangekochte Samsung tablet (android) dan op mijn GSM (ook android). Met anders bedoel ik, ‘ik snap het niet helemaal …’.

Eenvoudig, echt?

Met een achtergrond van jarenlang actief te zijn geweest in de branche (computerwinkel) heb ik het gevoel dat ik redelijk mee ben met de huidige ontwikkelingen (lees gebruik) van smartphone, computers en tablets. Ik werk met Android op mijn gsm en tablet en ik heb al jaren een Apple Ipad. Maar eerlijk gezegd, met de talloze updates van mijn Apple Ipad begint het echt de spuigaten uit lopen. Werken met Ipads gaat nog voltjes maar al die nieuwe mogelijkheden en details… onmogelijk om dat te volgen.

Als ik dus klanten zie worstelen met hun smartphone en moet vaststellen dat ze verloren lopen in de instellingen en settings en als ik dan vraag naar hun wachtwoord van hun google-account dan is het alsoft ze het horen donderen in Keulen.

“Ik gebruik overal hetzelfde wachtwoord, want ik dan dat anders niet onthouden”, of “Oei, waar kan ik dat vinden”, of en vooral “Opgelet, mijn wachtwoord niet veranderen hé!!”.

Herkenbaar? Natuurlijk!! voor iedereen, ook voor mij.

Discipline

“Identity theft” blijkt een echte plaag te zijn. Iets waarvan ik en jij steeds denken, mij zal het niet overkomen totdat je plots niet meer op je Instagram of Facebook kunt. Als het daarbij blijft valt het nog mee natuurlijk. Hout vasthouden, mij is het nog niet gebeurd.

Keer het of draai het hoe je wilt, met “discipline” staat en valt alles. Een ‘little black book’ met daarin al de paswoorden die je dan consequent opschrijft is o zo belangrijk. Letterlijk in een boekje of in je paswoorden app, om het even.

Er zijn genoeg betrouwbare oplossingen. Het is gewoon kwestie van er eentje te kiezen en dan volhouden want de ‘paswoorden loze’ maatschappij waarvan ik in de inleiding iets schreef, die is er nog lang niet.

Accounts

Iedereen heeft meerdere accounts die worden opgedrongen omdat het quasi onmogelijk is zonder. Uw Google account voor Android smartphone en tablet en noodzakelijk om apps te kunnen installeren. Voor windows kan het niet meer zonder je Microsoft account en voor je iPhone of iPad is er je Apple account. Maar op je iPad heb je ook je google account nodig als je Chrome installeert of je Microsoft account als je OneDrive wilt gebruiken. En dan vraagt je smartphone nog naar een login en wachtwoorden om backups te kunnen maken, enz…

Vakbond, ziekenkas, je ziekenhuis foto’s, belastingsbrief enz… Alles via het internet met een login en wachtwoord natuurlijk.

Natuurlijk zijn er de oplossingen zoals Itsme. Maar die vragen dan weer een minimum kennis van je smartphone of tablet en zijn nog maar zeer beperkt bruikbaar.

Hulp nodig?

Al jaren bied ik hulp en ondersteuning voor mensen die vastgelopen zijn of wat meer uitleg nodig hebben. Het komt bijna altijd neer op de basics kennen en ‘waar heb ik dat nu weer opgeschreven’ of ‘snappen waarover het gaat’ en ‘lezen wat er staat’. Nooit zomaar klikken en hopen dat het goed komt.

Loop jij ook verloren tussen al die accounts en wachtwoorden en instellingen?

Aarzel niet om mij te contacteren. Een verkennend gesprek kost niks.