Selecteer een pagina

Groei

WHO NOT HOW

WHO NOT HOW

door | apr 30, 2022 | Groei | 0 Reacties

 

De titel is duideijk, WIE, niet HOE.

Dit ene idee wordt in detail uitgelegd en uitgesponnen met talloze voorbeelden. Het boek probeert bij te dragen aan een meer inhoudelijk, vrijer en rijker (lettterlijk en figuurlijk) persoonlijk leven.

De 4 hoofdstukken spreken voor zich; Freedom of Time – Freedom of Money – Freedom of Relationship – Freedom of Purpose.

Voordeel #1 – Meer tijd.

Als je niet langer probeert uit te vinden hoe je meer taken in je dag kunt proppen, heb je meer tijd om te besteden aan waar je goed in bent, en minder tijd om te besteden aan waar je marginaal in bent. Who Not How kan u meer tijd geven.

Voordeel #2 – Meer Geld.

Als je andere “Wie’s” begint in te schakelen om je doelen te bereiken, zul je minder afgeleid worden, en minder tijd besteden aan niet-productieve activiteiten. Het eindresultaat is dat je meer tijd overhoudt voor datgene waar je goed in bent, en wat je geld oplevert.

Voordeel #3 – Betere Relaties.

Als je eenmaal begint te delegeren, samen te werken en meer met strategische partners werkt, zul je vaak mentoren vinden om mee samen te werken die je naar het volgende niveau zullen tillen. Je zult je zekerder voelen omdat je weet dat je met meer capabele mensen samenwerkt. Samenwerkingspartners van wereldklasse kunnen u, uw producten en uw diensten naar plaatsen brengen die u zich nooit eerder had kunnen voorstellen.

Voordeel #4 – Een groter gevoel van doelgerichtheid.

Als je niet langer vastzit in dingen waar je niet zo goed in bent, kun je meer tijd, energie en middelen aanwenden om een impact te maken zoals jij dat wilt. Je kunt nieuwe doelen bedenken en ze waarmaken, omdat je meer vertrouwen hebt en een grotere visie. Je kunt je dromen najagen, niet je wielen laten draaien.

 

Jaren geleden heb ik tijdens een cursus time-management de Gouden Vraag leren stellen: ” Moet Ik Dat Nu Doen” en dit boekje is de ultime ontleding van de vraag: “Moet Ik Dat Nu Doen?”.

 

Hieronder enkele paragrafen die ik aangeduid heb:

De eerste was voor mij de meest frapante en getuigt echt wel van “Put Your Money Where Your Mouth Is”;

  “He (Dan Sullivan, auteur van het boek) lives his own ideas. This is why he didn’t write a single page of this book. He knows that it doesn’t make sense for him to do any “How” that isn’t the absolute best use of his time and talents. For every How in his life except the few activities he deems his Unique Ability, Dan finds a Who. My name is Dr. Benjamin Hardy. I’m the writer of this book, and in that role, I’m a “Who….”

  Wat ik ook reeds meerdere keren ben tegengekomen in andere boeken is de idee dat we elke morgen opstaan met een beperkte hoeveelheid wilskracht …

   “In psychology, there is a concept known as decision fatigue. What it means is that, having lots of things on your mind and weighing decisions can really exhaust your energy and willpower. Even small stressors, like finding a parking spot or worrying about being late for a meeting, can tax your mind.
   When you free yourself up from various tasks, you not only free up your time, but perhaps more important, you free up your mind to go to different places. With a freed-up mind, you can begin creatively expanding your vision. You can seek new opportunities not previously considered. You can invest in education, mentorships, or collaborations.”

   Een Wie vinden is geen kost maar een investering.

   It was an investment to hire Connie. It would have been easy to justify not spending the money to hire her. But had I not done so, I would have greatly limited my vision and what I was able to do. My goal would have shrunk, because without having a Who, I wouldn’t have had the time to focus on simply performing the work I wanted to perform. By not hiring Connie, I would have reduced my Freedom of Time, which would have directly limited my Freedom of Money.
   Some people don’t invest in Whos like Connie because they don’t view them as an investment, but as a cost. They worry about the amount of money they’ll have to pay their Who, rather than thinking about how that Who could elevate their vision and free up their time. The time I spend writing books and recording podcasts is worth at least IOX or even IOOX the time I spent scheduling podcasts…

    

   Freedom of relationship

   “I don’t want to work on a relationship. I just want a relationship that works,” Dan told Joe years ago, in discussing his relationship with Babs.
   “Try not to become a man of success, but a man of value. Look around at how people want to get more out of life than they put in. A man of value will give more than he receives.” (Albert Einstein)
   Rather than asking, “What’s in it for me?” which is the common question, Joe asks, “What’s in it for them?”
   Asking, “What’s in it for me?” is a terrible way to get access to people. It is impossible to create transformational relationships with this selfish “taker” mind-set. The “what’s in it for me” mind-set is transactional and small-minded and will only attract similarly transactional people.
   Avoid these types of people like the plague. They are takers, not givers.

   “Getting results doesn’t take much time at all. It’s not getting the results that takes up all the time.”

   …setting a goal, a new and bigger version of your own future. Then your next step is to ask, “Who can help me do this?” Master this process and your life will take you down a path of unimaginable joy and meaning.