Selecteer een pagina

Groei

Vrijblijvend

Vrijblijvend

door | apr 22, 2022 | Groei | 0 Reacties

The 4-day work-week of was het The 4-hour workweek?

The millionairs fastlane, Gettings Things Done, Find your Why, … Het zijn allemaal klassiekers die je moet gelezen hebben wil je wat kunnen meepraten in de nieuwe wereld van influencer, bloggers, zelfontwikkeling, enz…

En ja, ook ik heb er al een paar van gelezen. Maar wat blijft er bij nadat je een boek hebt gelezen, zo lang geleden? Kun je de basisstappen nog uitleggen aan iemand anders? Heb je nog enige parate kennis beschikbaar? Weet je nog welke redening de auteur gebruikte om zijn punt te maken? Welk punt trouwens?

Kun jij als lezer van die klassiekers nog iets herhalen van de inhoud? De naam van de auteur is dan eigenlijk nog het minst belangrijke, maar welke boodschap of meer dan één gehypte bericht?

Het zou me verbazen. Ik kan het eerlijk gezegd niet. Of toch wel: ’t is te zeggen, ik herinner mij van heel lang geleden dit boek van Kotler: “The principles of marketing”. Er was daarin sprake van de 4 P’s: Prijs – Produkt – Plaats – Promotie, en nadien de 5de P: People. Maar dat is het enige dat me bijgebleven is.

Daarom heb ik me ook voorgenomen om er een werkpunt van te maken om mezelf toe te leggen om echt inhoudelijk de ‘meesterwerken’ wat beter te bestuderen. Lezen, herlezen, zelf nota’s nemen, podcasts luisteren, youtube bekijken en uiteindelijk de inhoud uitleggen aan iemand anders, vanuit de losse pols (zonder spiekbriefjes). Zodat je in een gesprek kunt argumenteren, uitleggen waarom die schrijver dat zus en zo beweert. En uiteindelijk gaat het om een gedachtengoed dat iemand uitdraagt, juist of niet, overdreven of niet, waar of niet. Aangezien het meestal over bestsellers gaat wil dat zeggen veel andere lezers er zich kunnen in vinden.

Je leest het zo vaak van die bekende en beroemde mensen die minstens één boek per week lezen. En wat weten ze er nog van?

Hier een uittreksel uit de vertaling van How to make friends and influence people: “Zelf had ik ooit bijna twee jaar tijd nodig om een boek te schrijven over spreken in het openbaar, maar desondanks merkte ik dat het van tijd tot tijd nodig was het boek nog eens helemaal door te lezen, alleen al om me te kunnen herinneren wat ik in mijn eigen boek had geschreven. De snelheid waarmee wij dingen vergeten is verbazingwekkend.

Dus als je werkelijk blijvend profijt wilt trekken van dit boek moet je jezelf niet wijsmaken dat het volgdoende zal zijn om het één keer vluchtig door te lezen. En zelfs nadat je het grondig hebt doorgelezen zul je er iedere maand enkele uren voor moeten uittrekken om het nog eens door te nemen. Leg het voor je op je bureau, zodat je het iedere dag onder ogen krijgt. Blader er vaak in om bepaalde passages nog eens door te lezen. Herinner jezelf voortdurend aan de rijkgeschakkeerde mogelijkheden voor verbetering die er zijn. Bedenk dat het toepassen van deze beginselen uitsluitend tot een gewoonte kan worden gemaakt door ze stelselmatig te herlezen en toe te passen. Er is geen andere weg“.